8 Mart 2013 Cuma

GÜVEÇTE TÜRLÜ




GÜVEÇTE TÜRLÜ

Püf noktası: Güveçte türlü pişirmenin en önemli yanı, sebzeleri güveç içine yerleştirirken, pişerken dağılmayan sebzelerden, dağılabilen sebzelere doğru bir sıralama ile yerleştirilmesine dikkat edilmelidir. Eğer etli yapıyorsanız, etin kemiklerini de koyarsanız güveciniz daha lezzetli olur.


Malzemeler
500 gr kuzu kuşbaşı (veya önceden haşlanmış dana etini haşlama suyu ile birlikte (1 su bardağı kadar)
2 adet taze patates
2 adet ufak kabak
4 adet ufak patlıcan
1,5 avuç taze fasulye
3 adet çarliston biber
3 adet kırmızı biber
2 adet orta boy soğan
3-4 adet sarımsak
3 tane iri domates
tuz, karabiber, kekik
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı biber salçası

Yapılışı
Sırasıyla toprak güvecin en altına halka halka doğranmış soğanları yerleştiriyoruz ki etler güveçe yapışıp yanmasın, üstüne kuzu etini koyun, üzerine taze fasulyeleri, kabakları, patatesleri, patlıcanları, kırmızı ve çarliston biberleri ve en üste de doğranmış domatesleri dizin. Aralara tuz, taze çekilmiş karabiber ve kekik serpin. Sebzeleri yerleştirirken soğan ve sarımsakları da aralara yerleştirin. Biber salçasını 1 bardaktan biraz az suyla açıp güvece dökün. En üstüne zeytinyağını dökün. Önce yüksek ateşte kaynatıp hemen ağzını kapatıp 200 derece de ısınmış fırna koyun, 2 saat kadar pişirin. Fasulyeler pişince, güveç pişer. Siz isterseniz dilediğiniz başka sebzeleri de katabilirsiniz (Karnabahar, bamya, brokoli..v.s.). Et koymazsanız da son derece lezzetli olur. Fırını kapatıp yemeğinizi en az 1 saat fırında demlenmeye bırakın.

Püf noktası: Güveç dediğimiz toprak kaplar çok yüksek ısıya ulaşırlar, bu kaplarda yemek pişirmenin özelliği, alttan kaynatmak değil, fırında ulaştığı yüksek ısıda, ısıyı sabit tutarak yemeğin iyice özleşmesini sağlamaktır. Ocakta kaynatarak yaparsanız içindeki malzeme parçalanacaktır. Sebze güveçlerinde, su yerine domates ekliyoruz, domates kullanmıyorsak önceden yıkadığımız sebzelerin kabuklarını kaynatıp sebze suyu hazırlayıp kullanırsak yemeğimiz daha lezzetli olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder