28 Kasım 2015 Cumartesi

YUNAN USULÜ ÇITIR ÇITIR PATLICAN KIZARTMASI Έλληνες στυλ τηγανιτές μελιτζάνες

Patlıcan kızartması / τηγανιτές μελιτζάνες   (tiganites melicanes olarak okuyun)


       Yunanistan’a gidip patlıcan kızartması yemeden dönen sanırım yoktur (Yunan aşçıya sorarsınız doğal olarak sırlarını paylaşmayabilirler) hemen evde denemek istersiniz ama sonu hüsran olur genelde. Şöyle bir baktım internet sitelerine genelde tempuraya yakın tarifler vermişler, inanmayın siz onlara öyle yumurta filan yok bu işte.


      Siz nereden biliyorsunuz derseniz ben gittiğim yerdeki aşçıları tanıyorum çoğunlukla. Dünya tatlısı çok güzel insanlardır ama sezonda çok çalıştıkları için biraz sinirlidirler. Patlıcan kızartması hem çok basittir, hem de çok dikkat gerektirir yaparken. Yunan aşçılar o kadar yoğunluk içinde tek başlarına mutfakta bir sihir yaratırlar, şapka çıkarmamak imkansız.

MALZEMELER  
  1. 1 patlıcan
  2. 1 lt maden suyu
  3. Un
  4. Sıvıyağ


     Patlıcanları kabuklarını soymadan 2 mm inceliğinde kesin bir kaba koyup üstünü kapatacak kadar maden suyu dökün. 3-4 saat beklesin, göreceksiniz patlıcanlar sertleşecek. Maden suyundan çıkardığınız patlıcanları (kesinlikle yıkanmayacak) süzgece alın suyu süzülsün ama kurumasın. Bir büyük boy buzdolabı poşetine bolca un koyun patlıcanları içine atıp  poşeti sallayarak iyice unlayın, yüksek ateşte çok kızmış derin yağa atıp kızartın. Un ve soda birleşip patlıcanın üzerinde çıtır bir kabuk oluşturur. Aslında  mutfak mantığı olarak bakarsanız bir anlamda patlıcan cipsi yapıyoruz fazla yağ çekmemesi içinde üstünü kaplıyoruz .

PÜF NOKTASI


Bu tip kızartmalar deep fried dediğimiz “derin ve bol kızgın yağda yapılan” kızartmalardır. Varsa mutlaka fritöz kullanın. Tencereye “dikkatinizi çektiyse tava demiyorum” aynı anda çok malzeme atıp yağın ısısını düşürmemelisiniz. Çıkardıktan sonra geniş bir tabağa alın ki birbirlerine deyip çıtırlığını yitirmesinler.
       
Afiyet olsun,

Καλή σας όρεξη

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder