GÜVEÇTE
ETLİ KURU FASULYE
Püf
noktası : Güveçte kurufasulye yapımının en önemli unsuru
elbette kuru fasulye seçimi. İnce kabuklu ve taze olmasına dikkat
edilmesi lazım. Taze olan kuru fasulyeler beyaz olur 1sene öncenin
mahsulüyse hafif sarımsı renklidir. Bir gece önceden 1 tatlı
kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker koyduğunuz suda
bekletmelisiniz. Ertesi gün fasulyeleri 1 taşım kaynatıp (fazla
kaynamayacak), ilk suyu dökmek lazımdır ki gaz yapmasın. Sonra
süzgeçe alın ve fasulyeyi sıcak sudan geçirip süzün.
Malzemeler
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 4 çorba kaşığı tereyağı
- 1 büyük kuru soğan
- 3 domates
- 3 adet sivri biber
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1çorba kaşığı biber salçası
- 2 çay kaşığı tuz
- 250gr kuzu eti veya 350gr dana eti (dana eti önceden haşlanacak) suyuyla beraber fasulyeye eklenecek
- 4,5 su bardağı sıcak su
- 3 adet kurutulmuş acı sivribiber
Yapılışı
Güvece
tereyağını ve eti ekleyerek et suyu çekene kadar kavurun. Soğanı
yemeklik doğrayıp ete ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Salçayı
ve küp küp doğranmış domatesleri de ekleyerek biraz pişirin.
Bir gün önceden suya ıslatıp biraz kaynattıktan sonra yıkayıp
süzdüğünüz kuru fasulyeyi güvece ekledikten sonra üzerini
biraz geçecek kadar su katıp, biber, tuz ve isteğe bağlı olarak
kimyon ile pul biberi de ekleyerek kapağını kapatıp ocakta bir
taşım kaynattıktan sonra sıcakken 200 derece ısıtılmış
fırına koyup fasulyeler pişene kadar fırınlayın. Taze ve kuru
biberleri yemek pişmeye yakınken içine atın ki rahiyalarını
kaybetmesin erimesinler, yemek piştikten sonra fırını kapatıp
yemeği dinlenmeye bırakın. Kuru fasulyeyi yemekten 1-2 saat önce
yaparsanız çok daha lezzetli olur.
Püf
noktası: Güveç dediğimiz toprak kaplar çok yüksek ısıya
ulaşırlar, bu kaplarda yemek pişirmenin özelliği, alttan
kaynatmak değil, fırında ulaştığı yüksek ısıda, ısıyı
sabit tutarak yemeğin iyice özleşmesini sağlamaktır. Ocakta
kaynatarak yaparsanız içindeki malzeme parçalanacaktır.
Yanında açı biber, turşu ve de yine iki duple ...
YanıtlaSilDomates biberli kuru fasulye mi olur menemen mi yapıyorsunuz
YanıtlaSil