8 Mart 2013 Cuma

GÜVEÇTE ETLİ KURU FASULYE



GÜVEÇTE ETLİ KURU FASULYE

Püf noktası : Güveçte kurufasulye yapımının en önemli unsuru elbette kuru fasulye seçimi. İnce kabuklu ve taze olmasına dikkat edilmesi lazım. Taze olan kuru fasulyeler beyaz olur 1sene öncenin mahsulüyse hafif sarımsı renklidir. Bir gece önceden 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker koyduğunuz suda bekletmelisiniz. Ertesi gün fasulyeleri 1 taşım kaynatıp (fazla kaynamayacak), ilk suyu dökmek lazımdır ki gaz yapmasın. Sonra süzgeçe alın ve fasulyeyi sıcak sudan geçirip süzün.


Malzemeler
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 250gr kuzu eti veya 350gr dana eti (dana eti önceden haşlanacak) suyuyla beraber fasulyeye eklenecek
  • 4,5 su bardağı sıcak su
  • 3 adet kurutulmuş acı sivribiber

Yapılışı
Güvece tereyağını ve eti ekleyerek et suyu çekene kadar kavurun. Soğanı yemeklik doğrayıp ete ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ve küp küp doğranmış domatesleri de ekleyerek biraz pişirin. Bir gün önceden suya ıslatıp biraz kaynattıktan sonra yıkayıp süzdüğünüz kuru fasulyeyi güvece ekledikten sonra üzerini biraz geçecek kadar su katıp, biber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon ile pul biberi de ekleyerek kapağını kapatıp ocakta bir taşım kaynattıktan sonra sıcakken 200 derece ısıtılmış fırına koyup fasulyeler pişene kadar fırınlayın. Taze ve kuru biberleri yemek pişmeye yakınken içine atın ki rahiyalarını kaybetmesin erimesinler, yemek piştikten sonra fırını kapatıp yemeği dinlenmeye bırakın. Kuru fasulyeyi yemekten 1-2 saat önce yaparsanız çok daha lezzetli olur.

Püf noktası: Güveç dediğimiz toprak kaplar çok yüksek ısıya ulaşırlar, bu kaplarda yemek pişirmenin özelliği, alttan kaynatmak değil, fırında ulaştığı yüksek ısıda, ısıyı sabit tutarak yemeğin iyice özleşmesini sağlamaktır. Ocakta kaynatarak yaparsanız içindeki malzeme parçalanacaktır.

2 yorum:

  1. Yanında açı biber, turşu ve de yine iki duple ...

    YanıtlaSil
  2. Domates biberli kuru fasulye mi olur menemen mi yapıyorsunuz

    YanıtlaSil