8 Kasım 2015 Pazar

EVDE LİKÖR YAPIMI

              EVDE LİKÖR YAPIMI


VİŞNE LİKÖRÜ


  1. İlk denemenizi 1 kg meyve ile yapmanızı öneririm
  2. 1 kg vişne “çekirdekleri ayıklanmamış” vişne yıkanır sapları ayıklanır,
  3. 200-220 gr civarı şekerle karıştırılarak ağzı kapalı bir cam kavanoza koyulur (olmasa da olur ama mümkünse hava klidi takabileceğiniz bir kap kullanın) günde en az 2-3 kez çalkalanır amacımız şekerin meyvenin içine geçmesi meyvenin suyunu bırakması.
  4. Genelde çok daha fazla şeker koyulmasını öneriyor tarif edenler bu doğru değil. Bu oranın dışına çıkarsanız meyve şekere boğulur alkolleşme “fermantasyon” başlamaz.
  5. Şeker eridikten bir süre sonra kavanozunuzun içinde kabarcıklar görünür bu bize fermantasyonun başladığını gösterir.
  6. Şeker eriyip gaz çıkışı başladıktan sonra sonra şu anda sonbaharda olduğumuzu göz önüne alırsak ortalama 8 gün sonra alkolleşmeyi dışarıdan alkol ekleyerek durduracağız. Eğer devam edersek elimizde ki ürün meyve tadını yitirir.
  7. Bu yöntemde meyveden elde ettiğiniz karışımın en az yarısı kadar  alkol eklemelisiniz. Eczane de satılan alkolleri tavsiye etmiyorum onlar laboratuvar şartlarında üretiliyor. Kokusuz basit bir votka daha iyi sonuç verir.
  8. Bundan sonrası size kalmış dilediğiniz kadar şeker,su, alkol koyarak likörünüzü istediğiniz lezzeti oluşturacak hale getirebilirsiniz.
  9. En zor bölüme geldik en az bir ay likörün olgunlaşmasını bekleyeceksiniz.Bundan sonra dilerseniz kahve süzme kağıdından geçirip saydam bir likör elde edebilirsiniz ama vişnelerin alkolü çektiğini unutmayın.



AYVA LİKÖRÜ

  1. Aslında proses yukarıda ki yöntemle aynı burada bazı ayrıntılar farklı
  2. Kokulu bir ayva seçmenizi öneririm.
  3. 1 kg rendelenmiş ayvaya “ayvanın şekerinin az olması nedeniyle” 300 gr şeker ekliyoruz ve yine fermantasyonun başlamasını bekliyoruz.
  4. Şeker eriyip gaz çıkışı başladıktan sonra sonra şu anda sonbaharda olduğumuzu göz önüne alırsak ortalama 8 gün sonra alkolleşmeyi dışarıdan alkol ekleyerek durduracağız. Eğer devam edersek elimizde ki ürün meyve tadını yitirir.
  5. Bu yöntemde meyveden elde ettiğiniz karışımın en az yarısı kadar  alkol eklemelisiniz. Eczane de satılan alkolleri tavsiye etmiyorum onlar laboratuvar şartlarında üretiliyor. Kokusuz basit bir votka daha iyi sonuç verir,
  6. Bundan sonrası size kalmış dilediğiniz kadar şeker,su, alkol koyarak likörünüzü istediğiniz lezzeti oluşturacak hale getirebilirsiniz.
  7. Ayva da vişneden farklı olarak en az 4 ay beklemek gerekiyor.
  8. Bu likör özellikle çikolatalı tatlılar da muhteşem sonuç veriyor.




MUZ LİKÖRÜ


MALZEMELER
  1. Yarım kilo kokulu muz (tercihen yerli muz)
  2. 1/ 3 litre votka
  3. 200 gr şeker
  4. 1/ 2 litre içme suyu
  5. Bulursanız bir kaç damla muz esansı



Bu likörde diğer meyve likörlerinden farklı olarak meyveyi önce şekere yatırmıyoruz nedeni ise muzun okside olması. Muzları soyup doğrayıp üstünü kapatacak kadar alkol ekliyoruz 7-8 gün sonra alkol renklenince süzüyoruz, şeker ve suyu kaynatıp soğuyunca süzdüğümüz votkaya ekliyoruz ben daha çok aroma elde etmek için 4-5 adet muzu doğrayıp ekliyorum İki haftada içilebilir kıvama geliyor.




















2 yorum:

  1. Pasabahcenin kirmizi kapakli buyuk tursu kavanozlarinda gaz cikisi nasil olacak? Sekerle guneste bekletirken agzi tulbentle mikapatilmali?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.enucuztoptan.com/pasabahce-harvest-3-litre-cam-kavanoz böyle bir kavanoz işinizi görür

      Sil