12 Kasım 2015 Perşembe

KEFİR MAYALAMANIN PÜF NOKTALARI


Kefir son derece sağlıklı bir probiyotiktir. İmmün sistemi (bağışıklık sistemi) güçlendirdiğine dair yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Kefir kuzey kafkasya kökenli bir süt yan ürünü. Mide bağırsak florası üzerine çok etkili olduğunu çevremdeki insanların deneyimlerinde gözlemledim; senelerdir kabız olan bir kaç tanıdığım her gün düzenli tüketerek bu sorunu aştı. Benim kefir içme nedenimse çok farklı, çocukluğumun ayran tadını buldum kefirde. İzmir’de bizim zamanımızda İzmir sandviçinin yanında cam şişede hafif ekşi  3-4 tane ayran içerdik, sonraları bu ayran kayboldu yerine ayran kültürü denilen bir şeyle mayalanan endüstriyel berbat bir içecek geldi, bu yüzden kefirle karşılaşınca çocukluğuma dönmüş kadar sevindim.


KEFİR MAYALAMA  


  • Kaynar sudan geçirilmiş temiz cam kavanoz
  • Kefir tanelerini ezmeden süzgeçten alacak tahta spatül
  • Plastik tel süzgeç
  • Kefir tanesi
  • Süt  (bulabilirseniz keçi sütü)  *asla pastörize süt kullanmayın
  • İçme suyu


  1. Üç kaşık  kadar 30-40 gr Kefir tanesini  cam kavanoza koyun üstüne oda ısısında ki 1 kg sütünüzü koyun kavanozun ağzını bir tülbentle kapatıp ılık ve karanlık bir yere koyun sıcak havalarda 24 saatte mayalanmış olur. Mayalanmış olduğunda bu fotoğrafta gördüğünüz gibi bir görüntü oluşur.





  1. Mayalanmış kefiri sadece bu iş için ayırdığınız plastik tel süzgece döküp cam ya da plastik bir kaba süzgeci hafifçe sağa sola sallayarak süzüyoruz. Süzgeci deterjanla yıkamayın su ile çalkalamanız yeterli .
















  1. Hemen mayalama yapacaksanız kefir tanelerini yeni bir cam kavanoza koyup üstüne süt ekleyip mayalanmaya bırakabilirsiniz.

  1. Kefir taneleri mayalanmanın sıklığına göre zamanla çoğalacaktır, sizde sevdiklerinizle paylaşırsınız.


  1. Süzdüğünüz kefiri buzdolabında saklayabilir 2-3 gün içinde tüketebilirsiniz.


  1. Kefir tanelerini ara sıra süzgecin üstünde içme suyuyla yıkamalısınız. Asla klorlu suyla yıkamayın. Asla metal kaşık kullanmayın, elinizi sürmeyin.


  1. İlk içtiğinizde 1 bardaktan fazla tüketmeyin.


  1. Eğer bir süre mayalama yapmayacaksanız, kefir tanelerini yıkayıp temiz bir kavanoza koyup üstüne 1 bardak içme suyu ekleyip bu şekilde buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.

  1. Mayaladığınız kefiri hamur işlerinizde de kullanabilirsiniz.

1 yorum: