8 Mart 2013 Cuma

Acılı domates sosu / Domates soslu süs biberi turşusu




Acılı domates sosu / Domates soslu süs biberi turşusu

Püf noktası : Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Ayrıca, kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Evde yapılan konserve ve turşular tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırma yapmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir. Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır. Turşu yapımında plastik kaplar tekrar tekrar değil bir kez kullanılmalıdır. Turşu, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca salamuranın seviyesi sebzeleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır. Asla içine el sokulmamalıdır.

  • 3 kg salçalık sivri domates
  • 2-3 adet sarmısak
  • Yarım su bardağı elma sirkesi
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı turşuluk kaya tuzu
  • 750 gr. süs biberi
  • 1 adet aspirin aspirin turşunun bozulmasını engeller

Yapılışı
Biberleri iyice yıkayıp saplarını koparın domatesleri rendeleyin. Süs biberleri, domates, sirke, zeytinyağı, sarımsak, kaya tuzu ve aspirini harmanlayın. 5 saat aralıklı olarak karıştırarak bekletin ki gazı çıksın. Daha sonra cam kavanozlara doldurun. Kavanozun ağzında 1 parmak boşluk bırakın çünkü domates ekşidikce kabarıyor. Ağzına da bir miktar zeytinyağı koyun hava almasın diye. Bu sos taşma yapabilir ancak bu sosun bozulduğu anlamına gelmez. Bu turşuyu/sosu mutlaka yapın lezzetine inanamayacaksınız 10 günde sosunuz hazır demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder