Acılı
domates sosu / Domates soslu süs biberi turşusu
Püf
noktası : Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve
kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Ayrıca,
kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Evde yapılan
konserve ve turşular tüketilmeden önce mutlaka kontrol
edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan
sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırma yapmaması ve
kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir. Turşu
yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması
için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar
kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır.
Turşu yapımında plastik kaplar tekrar tekrar değil bir kez
kullanılmalıdır. Turşu, güneş görmeyen serin bir yerde
muhafaza edilmelidir. Ayrıca salamuranın seviyesi sebzeleri örtecek
miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır.
Asla içine el sokulmamalıdır.
- 3 kg salçalık sivri domates
- 2-3 adet sarmısak
- Yarım su bardağı elma sirkesi
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 3 çorba kaşığı turşuluk kaya tuzu
- 750 gr. süs biberi
- 1 adet aspirin aspirin turşunun bozulmasını engeller
Yapılışı
Biberleri
iyice yıkayıp saplarını koparın domatesleri rendeleyin. Süs
biberleri, domates, sirke, zeytinyağı, sarımsak, kaya tuzu ve
aspirini harmanlayın. 5 saat aralıklı olarak karıştırarak
bekletin ki gazı çıksın. Daha sonra cam kavanozlara doldurun.
Kavanozun ağzında 1 parmak boşluk bırakın çünkü domates
ekşidikce kabarıyor. Ağzına da bir miktar zeytinyağı koyun hava
almasın diye. Bu sos taşma yapabilir ancak bu sosun bozulduğu
anlamına gelmez. Bu turşuyu/sosu mutlaka yapın lezzetine
inanamayacaksınız 10 günde sosunuz hazır demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder