8 Mart 2013 Cuma

DOMATES KONSERVESİ









DOMATES KONSERVESİ
Yaz geliyor, bizim de geçen yaz mevsiminde yaptığımız konservelerimiz bitmek üzere, bitmeden paylaşayım istedim bu yaz sizde mutlaka yapın hem lezzetli hemde sağlıklı oluyor...

Püf noktası 1 : Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Ayrıca, kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Evde yapılan konserve ve turşular tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırma yapmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir. Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır. Turşu yapımında plastik kaplar tekrar tekrar değil bir kez kullanılmalıdır. Turşu, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca salamuranın seviyesi sebzeleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır. Asla içine el sokulmamalıdır.

Püf noktası 2 : Domates konservesi için yazın ortalarında çıkan salçalık, suyu az, etli, sivri domatesleri (lynda tipi) kullanmak lazım. Lezzetli ve kaliteli olmasına dikkat ediyoruz. Kaynatmakta olduğumuz domateslerin bir kısmına, içine ince doğranmış sivri biber eklerseniz menemen yaparken kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 5 kg salçalık sivri domates
  • 5 kaşık turşuluk tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Tencereye rendelediğiniz domatesleri ve tuzu koyun 1 taşım kaynatın, kaynadıktan sonra zeytin yağını ekleyin. Domates kaynamakta iken, kaynar suyla çalkaladığınız kavanozlara domatesleri silme doldurun. Kavanozların ağzını sıcak sıcak hiç beklemeden kapatıp,düz bir yere ters çevirin. Kavanozları 24 saat yerlerinden kaldırmayın. Soğuyan kavanozları, güneş görmeyen serin bir yerde saklayın. Kavanozlar açıldıktan sonra buzdolabında saklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder