DOMATES
KONSERVESİ
Yaz
geliyor, bizim de geçen yaz mevsiminde yaptığımız
konservelerimiz bitmek üzere, bitmeden paylaşayım istedim bu yaz
sizde mutlaka yapın hem lezzetli hemde sağlıklı oluyor...
Püf
noktası 1 : Kullanılmadan
önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak
sterilize edilmelidir. Ayrıca, kapaklar her konserve yapımında
yenilenmelidir. Evde yapılan konserve ve turşular tüketilmeden
önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi,
kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken
fışkırma yapmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat
edilmelidir. Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde
zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz
kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi
yıkanmalıdır. Turşu yapımında plastik kaplar tekrar tekrar
değil bir kez kullanılmalıdır. Turşu, güneş görmeyen serin
bir yerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca salamuranın seviyesi
sebzeleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde
saklanmalıdır. Asla içine el sokulmamalıdır.
Püf
noktası 2 : Domates konservesi için yazın ortalarında çıkan
salçalık, suyu az, etli, sivri domatesleri (lynda tipi) kullanmak
lazım. Lezzetli ve kaliteli olmasına dikkat ediyoruz. Kaynatmakta
olduğumuz domateslerin bir kısmına, içine ince doğranmış
sivri biber eklerseniz menemen yaparken kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
- 5 kg salçalık sivri domates
- 5 kaşık turşuluk tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Tencereye
rendelediğiniz domatesleri ve tuzu koyun 1 taşım kaynatın,
kaynadıktan sonra zeytin yağını ekleyin. Domates kaynamakta iken,
kaynar suyla çalkaladığınız kavanozlara domatesleri silme
doldurun. Kavanozların ağzını sıcak sıcak hiç beklemeden
kapatıp,düz bir yere ters çevirin. Kavanozları 24 saat
yerlerinden kaldırmayın. Soğuyan kavanozları, güneş görmeyen
serin bir yerde saklayın. Kavanozlar açıldıktan sonra
buzdolabında saklayın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder