Bizim oraların olmazsa olmazı nam-ı değer TATLI MAYA ekmeği. Bu ekmekten bir kez yediniz mi hele birde kızartılmışını zeytinyağı ya da tereyağıyla yediniz mi başka bir ekmek yemek istemeyebilirsiniz, o kadar güzeldir. Aslında İzmir de gerçek bir kumru ekmeği yemişseniz tadına bakmışsınız demektir. Halen Karataş’ta bir fırın nohut mayalı peksimet yapmaktadır.
MAYA İÇİN MALZEMELER
- 1 Avuç kırılmış nohut
- 1 Çay bardağı tam buğday unu
- 1 Tatlı kaşığı şeker
- 1 Fiske tuz
- Kavanoz
- Elinizi hafifçe yakacak ısıda 1 küçük su bardağı İçme suyu
Nohut mayasını bu mevsimde yapmak için evinizin sıcak olması lazım , nohut mayası sıcağı sever, fırınlar geceden sönmüş fırının içinde kurarlar mayayı. Güneş varsa sabahtan kurun mayayı güneşe yerleştirin. Her un farklı su kaldırır hazırladığınız karışım krep hamuru yoğunluğunda olmalı. Mayayı garantiye almak için katkısız 1 tatlı kaşığı dolusu nohut unu ekleyebilirsiniz ama çok da şart değil. Sıcak bir yerde “mesela kalorifer üstünde “ 1 gün sonra maya olur. Mayanın olduğunu yüzeyinde ki köpüklerden anlarsınız.
Bu maya her zaman tutmayabilir tutmazsa üzülmeyin bunun da çaresi var. Tekrar biraz un ekleyin eklediğiniz un kadar su ekleyin bir gün sonra mutlaka tutar. Ben öyle yaptım ilk gün maya istediğim kadar iyi gelişmedi tekrar un su ekledim 2. gün olmuştu.
NOHUT MAYALI EKMEK İÇİN ÖN MAYA HAZIRLAMA
Nohut mayasını süzüp nohutları atın, mayayı geniş bir kaba alın. 1 Su bardağı ılık su bir buçuk su bardağı normal un ekleyin iyice karıştırın hamur hafif cıvık olmalıdır üstünü örtüp sıcak bir yerde “mesela ılık bir fırına koyabilirsiniz” mayalanmaya bırakın. Bu süre dış etkenlere bağlıdır uzun ya da kısa sürebilir. Hamur iki katına ulaşınca mayası gelmiştir.
NOHUT MAYALI EKMEĞİN HAZIRLANIŞI
Yapacağınız ekmek miktarı çok olacağı için ön mayanızı ikiye bölün yarısını yoğurma kabına alın diğer yarısını buzluğa koyabilirsiniz . Nohut mayası biraz nazlı bir maya olduğu için kepekli un çavdar unu gibi unları kullanmıyoruz katkısız bir beyaz un kullanmalıyız.
Ön mayaya 1 su bardağı ılık su tam dolu olmayan 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip aldığı kadar unla yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurup yarım saat dinlendirin. Ellerinizi yağlayıp tekrar “en az 10 dk” yoğurun pişireceğiniz kaba yerleştirin, ılık bir yere koyup 2 katına çıkınca önceden 220 dereceye kadar ısıtılmış fırında 8 dakika yüksek ısıda daha sonra 170 derece de 40 dakika pişirin üstü kızarınca olmuş demektir. Ekmeği hemen tepsiden çıkarıp tel ızgaranın üstüne koyup soğumasını bekleyin soğumadan kesmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder