14 Mart 2013 Perşembe

Ev yapımı muhteşem, katkısız, kolay, şalgam suyu tarifi






Ev yapımı muhteşem, katkısız, kolay, şalgam suyu tarifi

Püf noktası : Şalgam suyu zannedildiği gibi şalgamdan yapılmaz, mor havuçtan yapılır ve dışarıda içtikleriniz gibi burnunuza ilaç kokusu gelmez, aslında bu işlemle bir tür turşu suyu elde ediyoruz ancak fermentasyonu turşudan farklıdır.


Malzemeler
  • 1 kg mor havuç
  • 5 diş sarımsak
  • 10 adet nohut
  • 5 litrelik kavanoz
  • Alabildiğince su
  • Fırından aldığınız ekmek hamurunun yarısının kullanacağız diğer yarısını pişi yapın ben ekmek hamurunu kendim evde yaptım
  • 5 adet kurutulmuş acı sivri biber
  • 1kaşık toz şeker
  • 1limon suyu
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 tane kırmızı pancar

Yapılışı
Ekmek hamurunu temiz bir tülbente sarın bağlayın açılmasın, kavanozun içine atın. Kırmızı havuçları iyice yıkayın, topraklı kalmasın, yüzeylerini incecik soyun, birkaç parçaya bölün, hamurun üstüne koyun, kırmızı pancarı yıkayıp soyun küçük parçalara bölüp kavanoza koyun. Şekeri, 1 kaşık kaya tuzunu, nohutları, sarmısakları, acı biberleri içine atın, ağzına kadar içme suyuyla doldurun, ağzını sıkıca kapatın. 20 gün sonra afiyetle için, havuçlarını yiyin, mutlaka yapın tavsiye ederim.

4 yorum:

  1. Ekleme yapmak istiyorum izninizle, şalgama buruk tadı veren güzelleştiren ve ona adını veren şalgam turpudur beyaz hafif pembemsi renkte ve irice olur bunun dilimlenip bu karışıma konması çok daha iyi olur kırmızı pancar tadı değiştiriyor farklı bir içeceğe dönüşüyor sanki, habur yerinede 2 avuç bulgur eklenebilir.

    YanıtlaSil
  2. Unuttum 1-2 parça kereviz yaprağı yada 2 dilim kerevizde eklenirse lezzet uçar..

    YanıtlaSil
  3. tamamen uydurma bir tarif. 40 yillik adanaliyim.salgam icmedigim yer kalmadi.kendimde yaparim. salgama sarmisak koyulduginu yeni duydum. kesinlikle koyulma. limon suyu koyulmaz. hele pancar hic koyulmaz. tadini mahfeder. adanada salgamcilarin hic biri, bunkarin hic birini koymazlar. koyanlarda adanali degikdir

    YanıtlaSil
  4. Şalgam suyu adanaya özgü bilinse de.ORJİNİ KONYA/EREGLİ DİR.Ulkemuzde sadece orada yetisir.ilk ve orjinal şalgam orada ki nine dedelerimizin bulusudur.ve siyah/mor havuctan olur.salgam turbu veya pancar hikaye.nohut bulgur ekmek vb.mayalanma için tercihe bağlıdır.aci sevenler kuru süs biberi de atabilir.sarimsak lezzet ve sağlık katar.aritilmis şu veya kireçsiz kaynak suyu ve doğal kaya tuzu kullanımı da çok önemlidir.iyi bir şalgam suyu için sıcak ortamda 15 gün mayalanma süresi gerekir.30 gün sonra havuç vd.malzeme süzülerek alınır.30 gün daha serin yerde bekletilir.icime gelmesi için toplam süre 60 gündur.

    YanıtlaSil