16 Mart 2013 Cumartesi

EVDE KATKISIZ SON DERECE SAĞLIKLI KEPEKLİ EKMEK TARİFİ






EVDE KATKISIZ SON DERECE SAĞLIKLI KEPEKLİ EKMEK TARİFİ
Püf noktası : Evde yapılan ekmeklere, iyice haşlanmış 1 adet patates eklerseniz ekmeğinizin hem geç bayatlamasına neden olur, hem daha lezzetli yapar. Her unun su tutuşu farklıdır, o yüzden un ekmek hamuru ele yapışmayacak kadar eklenmelidir. Ekmek yaparken yoğurabildiğiniz kadar yoğurur ve bekletirseniz çok daha iyi sonuç alırsınız bu işlemin bir sürü teknik nedeni var ama yazıp kafanızı şişirmek istemiyorum
Malzemeler
  • 5 gram (yarım paket) instant kuru hamur mayası
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 3 su bardağı kepekli un
  • 2 kaşık zeytin yağı
  • 1 adet orta boy iyice haşlanmış patates
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker şeker mayanın daha iyi gelişmesini sağlar
Yapılışı
Mayayı sütü şekeri 8 kaşık unu büyük bir kapta karıştırın. Üstünü örtüp 1 saat bekletin
Kepekli un, buğday unu, yağı, tuzu, püre haline getirilmiş patatesi ekleyip üzerini streçle örtün ve 30 dakika dinlenmeye bırakın. Hamur malzemesini unlanmış tezgaha döküp sürekli içine katlayarak ele yapışmayacak hale gelene kadar yoğurun bırakın, 30 dakika daha dinlensin özdeşleşsin, üstünü örtün, 30 dakika sonra tekrar yoğurun ve 1 saat dinlendirin. Hamuru unlanmış tezgahın üzerine alın, oklavayla bastırmadan 4 cm kalınlığında açın, zarf gibi katlayın rulo yapın. Birleşme yeri altta kalacak şekilde kabınıza uygun şekilde kesip ya da benim yaptığım gibi yuvarlak kaba yerleştirin, üzerini örtüp 2 katına çıkacak kadar kabarmasını bekleyin. 180 derece de ısınmış fırına üstünü jiletle çizip koyun, altı üstü kızarana kadar 1 saat pişirin, fırndan çıkarınca tel ızgaranın üzerine koyun soğusun. Buzdolabında 2 hafta rahatlıkla durur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder