EVDE
KATKISIZ SON DERECE SAĞLIKLI KEPEKLİ EKMEK TARİFİ
Püf
noktası : Evde yapılan
ekmeklere, iyice haşlanmış 1 adet patates eklerseniz ekmeğinizin
hem geç bayatlamasına neden olur, hem daha lezzetli yapar. Her
unun su tutuşu farklıdır, o yüzden un ekmek hamuru ele
yapışmayacak kadar eklenmelidir. Ekmek yaparken yoğurabildiğiniz
kadar yoğurur ve bekletirseniz çok daha iyi sonuç alırsınız bu
işlemin bir sürü teknik nedeni var ama yazıp kafanızı şişirmek
istemiyorum
Malzemeler
- 5 gram (yarım paket) instant kuru hamur mayası
- 2 su bardağı ılık süt
- 3 su bardağı kepekli un
- 2 kaşık zeytin yağı
- 1 adet orta boy iyice haşlanmış patates
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı şeker şeker mayanın daha iyi gelişmesini sağlar
Yapılışı
Mayayı
sütü şekeri 8 kaşık unu büyük bir kapta karıştırın.
Üstünü örtüp 1 saat bekletin
Kepekli
un, buğday unu, yağı, tuzu, püre haline getirilmiş patatesi
ekleyip üzerini streçle örtün ve 30 dakika dinlenmeye bırakın.
Hamur malzemesini unlanmış tezgaha döküp sürekli içine
katlayarak ele yapışmayacak hale gelene kadar yoğurun bırakın,
30 dakika daha dinlensin özdeşleşsin, üstünü örtün, 30
dakika sonra tekrar yoğurun ve 1 saat dinlendirin. Hamuru unlanmış
tezgahın üzerine alın, oklavayla bastırmadan 4 cm kalınlığında
açın, zarf gibi katlayın rulo yapın. Birleşme yeri altta
kalacak şekilde kabınıza uygun şekilde kesip ya da benim yaptığım
gibi yuvarlak kaba yerleştirin, üzerini örtüp 2 katına çıkacak
kadar kabarmasını bekleyin. 180 derece de ısınmış fırına
üstünü jiletle çizip koyun, altı üstü kızarana kadar 1 saat
pişirin, fırndan çıkarınca tel ızgaranın üzerine koyun
soğusun. Buzdolabında 2 hafta rahatlıkla durur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder