24 Ocak 2016 Pazar

EVDE YOĞURT MAYALAMA




Marketten aldığınız  her hangi bir yoğurt markası ne olursa  olsun  geleneksel yöntemlerle üretilmiyor. Eğer şanslıysanız aldığınız yoğurt en iyi ihtimalle  gıda kodeksine uygun starterla yapılandır ki bu son derece az. Gida üretiminde akıl almaz hileler yapılıyor.  Her şeyi bir yana bırakın, markette satılan yoğurtun tadı zaten yoğurda benzemiyor,  saatlerce dışarıda kalsa da, yoğurt ekşime yapmıyor . Yoğurt yapmak çok kolaydır, hiç korkmadan yapın. Eğer hata olursa, nasıl düzelteceğinizi,  yazacağım.


MALZEMELER


  • 1 kg pastörize edilmemiş süt
  • 1 dolu çorba kaşığı iyi kalite mümkünse ev yoğurdu

Sütü geniş bir tencereye dökün. En kısık  ateşte,  üstünden 1 parmak eksilene kadar, kaynatmadan buharlaştırın . Yapacağınız yoğurdun sertliği sütün içinde ki protein miktarına bağlı. Bu nedenle, sert bir yoğurt yapmak için, sütün içinde ki suyu bir miktar buharlaştırmalısınız.


Piyasada satılanların bazılarına sert olması için süttozu eklenir . Dilerseniz sizde 1 kaşık süttozu koyabilirsiniz.

Süt buharlaşınca, ateşi açın, biraz kaynasın, ocağı kapatın.


Sütü cam kaseye aktarın. Soğumasını bekleyin.


Sütün ısısını küçük parmağınız ile kontrol edin.  Parmağınız çok hafif derecede yakacak sıcaklıkta olmalı. Yaklaşık 42-44 derece. Oda ısısındaki yoğurdu,  süt ile sulandırın. Dilüe ettiğiniz yoğurtu sütün içine ekleyin, yavaşca karıştırın.


Süt mayalanma esnasında buharlaşması için, mayalama kabının ağzını asla kapatmayın.  Üstüne bir yağ sıçratmaz koyun ve sıkıca sarın. Yoğurt sıcak yaz günlerinde 4-5 saatte mayalanır. Kokladığınızda hafif ekşi bir koku aldığınızda,  Yoğurdun mayalandığını anlarsınız. Eğer mayalanma olmamış ise, tekrar örtüp, bir kaç saat bekleyin. Mayalanma tamam ise, yoğurdunuzu hiç sarsmadan, kabın üstü açık, buzdolabına yerleştirin. Sertleşene kadar dokunmayın. Yaklaşık 1 gün.


PÜF NOKTALARI


Yoğurdu mayaladığınız kap mutlaka porselen yada cam olsun


Yoğurt çeşitli nedenlere bağlı olarak, fermente olmayabilir.
Ortamın ısısı
Kullanılan mayanın güçsüzlüğü
Sütün pastörize olması


Bu durumda,  fırını çalıştırın,  50-60 dereceye ısıtın.  Yoğurdu ısıtılmış fırına yerleştirin. Yoğurt 2 saat daha fırında mayalansın. Fermentasyon olmaz ise devam edin. Fotoğrafta gördüğünüz yoğurt da, hava çok soğuk olduğu için mayalanma olmamıştı.  Fırında mayalanma gerçekleşti.


Daha sert bir yoğurt yapmak için, içine süttozu katabilirsiniz.  Veya  düşük ısıda  fırında (59-60 derece) 4 - 5 saat mayalandırabilirsiniz.  


Mayalanan yoğurdun üstünde su toplanırsa, yoğurdu zedelemeden, bir kaşıkla suyu alın


Mayalama kabının altını da yalıtın. Mesela bir kesme lastiği ile yalıtım yapabilirsiniz.


Mayalanan yoğurdu sallamayın. Buzdolabında 1 gün geçirmeden yemeyin. Bırakın sertleşsin


Yoğurdu cam kavanozlarda yaparak, tek seferlik hale getirebilirsiniz


Yaptığınız yoğurdu bez torbalara koyup, süzülmüş yoğurt yapabilirsiniz.
Eğer kaynayan süt kesilirse (denatüre olursa),  sütü tekrar kaynatarak, süt çökeleği elde edebilirsiniz

Manda,  koyun, keçi gibi hayvanların sütlerinde, protein miktarı daha çoktur.  Yoğurtları bu yüzden daha sert olur

Unutmayın kapta biriken yoğurt suyu son derece sağlıklı bir içecektir. Ayrıca hamur hazırlarken, yoğurdun suyunu kullanabilirsiniz.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder