8 Ocak 2016 Cuma

EVDE PEYNİR YAPIMI





Gıda yapımında hile, dünyada ve ülkemizde sık karşılaşılan bir durum.  Katkısız, saf   bir peynir için ve istediğim lezzette bir peynir yemek için, bu işe başladım. Tekniğimi geliştirip, yaptığım ilk peynir yapma deneyimi  muhteşem oldu. Size de öneririm. Elde edeceğiniz peynirin miktarı sütün içinde ki protein miktarına bağlıdır.



MALZEMELER

9 kilo pastörize olmamış tam yağlı süt
3 çay kaşığı peynir mayası
Geniş bir tencere
Geniş bir süzgeç
Temiz bir tülbent
Kaya tuzu


Sütü geniş bir tencereye döküp sütü 36 dereceye kadar ısıtın. Sütün içine peynir mayasını dökün. Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Tencerenin üstünü ve etrafını sıcak tutması için havluyla sarın. Sütün mayalanması için 2 saat bekleyin. Mayalanmış olduğunu sütün pelte gibi olmasından anlarsınız. Eğer mayalanma olmamışsa,  beklemeye devam edin. Bir bıçakla mayalanmış sütünüzün içindeki peynir pıhtısını kesin (ikişer santimlik karelere).


Süzgecin içine temiz bir tülbent yerleştirin.  Süzgeçi  boş bir kap üstüne oturtun. Pıhtılaşmış sütü bunun içine dökün. 2 saat bekleyin,  pıhtılaşmış sütün  üzerine tülbenti kapatın ve ağırlık yerleştirin. Mesela içinde su olan bir tencere kullanabilirsiniz.  5 - 6 saat boyunca, pıhtılaşmış süt basınç altında kalsın. Sonra, iyice süzülmüş peyniri parçalara kesip cam bir kavanoza yerleştirin. Kaynamış ve soğutulmuş %15 tuzlu su salamurası hazırlayın. Bu kavanozu ağzına kadar tuzlu salamura suyu ile doldurun. Kavanozu gölge serin bir yere yerleştirin.  2,5 ay bekleyin. Bu sürede peyniriniz olgunlaşacak, çiğ sütteki bakteriler ölecektir. Sonuç muhteşem oluyor. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder