5 Ocak 2016 Salı

EZOGELİN ÇORBASI




Bu çorbanın adı, (Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş köyünde yaşayan) güzelliği dillere destan Ezo Gelin'in adından gelir.

MALZEMELER

Bir büyük su bardağı 1 gün önceden iyice yıkanıp suda bekletilmiş kırmızı mercimek
1 çok ince doğranmış orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı pirinç
1 Çay bardağı zeytinyağı
4 su bardağı su
Tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı nane



Yağı ve soğanları düdüklü tencereye ekleyip ve kavurun. Soğanlar kavrulunca salçaları da ekleyip kavurun. Tencerenin içine mercimekleri, bulguru, pirinci, suyu koyun. Mercimek ve pirinç pişinceye kadar kaynatın (düdüklü tencerede yaklaşık 20 dakika) Çorba pişince, baharatları ekleyin, limonla servis yapın. Bu çorbaya kavrulmuş un da eklenebilir. Ancak bu benim tercihim değil, mercimek tadının daha yoğun olmasını seviyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder