21 Kasım 2015 Cumartesi

EVDE SAĞLIKLI DONDURMA YAPIMI

          Eğer marketlerden aldığınız yiyeceklerin içindekiler bölümünü sizde benim gibi okuyorsanız bir çok şeyi tüketmekten kaçınıyorsunuz demektir.  Ben her zaman bir çözümü vardır diye düşünürüm. Dondurma konusunda da öyle oldu. Seneler içinde deneye deneye dondurmanın en basit en katkısız yapım şeklini buldum.


           Dondurma yapmak çoğu insana çok zor gelir, genelde tariflerde salep, yumurta sarısı, krema v.s gibi malzemeler var. Meyveli dondurma için bile krema kullanımı beni hasta etmişti. Salep kullanımına ilkesel olarak karşıyım, salep anadolu coğrafyasında kendiliğinden yetişen orkide yumrularından elde edilir. Bilinçsiz hasat nedeniyle de tükeniyor zaten, gerçek salep bulmak hem çok zor hem de kilosu 400 TL civarında.
    
        Diabetle (şeker hastalığı) ile ilgili  bilimsel çalışmada* salepe alternatif guar ağacının sakızıyla karşılaştım, Guar gum. Diabet hastaları ve obezite de kullanılıyor. Aslında piyasa da ki bazı dondurmalarda var ama guar gumun  yanı sıra kullanılan bir sürü sabitleyiciler, bozulmayı önleyicilerle beraber zararlı bir ürüne dönüşüyor dondurma.
          
         İşte size hem çok basit,  hem de “şeker dışında” çok sağlıklı bir dondurma tekniği.








PORTAKAL DONDURMASI


MALZEMELER


  1. 3 su bardağı portakal suyu
  2. Yarım su bardağı şeker
  3. 3 çay kaşığı guar gum
  4. 3 kaşık şekerle çırpılmış kar haline getirilip sertleştirilmiş 1 yumurta akı (yumurta mutlaka soğuk olmalı)


Portakal suyunda şekeri kaynatmadan karıştırarak eritin. Buzluğa sığacak ölçüde küçük çelik bir tencerede portakal suyuna guar gumu yavaş yavaş ekleyip mikserle karıştırın. Yarım saat bekleyin guar sakızı sıvının içinde gelişsin. Biraz daha çırpıp buzluğa koyun yarım saat sonra kenarlardan içeri doğru tekrar çırpın. Başka bir kapta 3 kaşık şekerle yumurta akını çırpıp sertleştirin. Yarım saat sonra çırpmak için çıkardığınız dondurmaya yumurta akını önce bir tahta spatülle alttan üste karıştırarak yedirin tekrar mikserle çırpın. Bu çırpma işlemini 3 kez daha her yarım saatte bir tekrarladığınızda (toplamda 5 karıştırma yeterli) dondurmanız hazır.





* Guar gum in insulin-dependent diabetes: effects on glycemic control and serum lipoproteins. Am J Clin Nutr. 1992 Dec;56(6):1056-60.

Not: Bu siteden merak ettiğiniz konulardaki başka bilimsel araştırmaları da bulabilirsiniz. 


1 yorum: