9 Kasım 2015 Pazartesi

EVDE KOLAY TARHANA YAPIMI “EGE USULÜ”


MALZEMELER
1 kg soğan
2 kg kırmızıbiber
200 gr çok haşlanmış ezilecek kadar yumuşamış nohut
1 kg sırık domates
300 gr süzme yoğurt
UN
Bulursanız  tarhana otu “çok da şart değil”
½ Yaş maya “çok sıcak olmayan aylarda mayalanma sürecini hızlandırmak için kullanıyoruz”
1 Yemek kaşığı tuz
ben bazen ilaçsız olduğundan emin olduğum biber salçası varsa 2 yemek kaşığı ekliyorum


  1. Soğanları temizleyip ikiye bölüyoruz
  2. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp bütün bırakıyoruz
  3. Temizlenmiş domatesleri  parçalayıp ve nohutlarla beraber  blenderda çekiyoruz


HAZIRLANIŞI
Biberler ve soğanı az suyla düdüklüde biberlerin kabuğu soyulacak kadar haşlıyoruz (biz buna dorak diyoruz konserveleyip kışın yoğurt katarak yiyoruz).  Soğuduktan sonra biberlerin kabuğunu soyuyoruz, suyunu ayırıp soğanlarla beraber blenderda çekiyoruz. Haşlanmış biber ve soğan suyunu çorbalarda yemeklerde ekmeklerde de kullanabiilirsiniz. Bütün malzemeyi büyük bir leğende bir araya getirin “BU AŞAMADA TUZ İLE MAYA KARŞILAŞMAMALIDIR” un ekleyerek sertçe bir hamur yapın.Üstünü örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın, hamur mayalandıkça yoğurun eğer sulanırsa un ekleyin.
Bundan sonrası size kalmış “KOKUSUNDAN ANLARSINIZ ZATEN TARHANIN KOKUSU BÜTÜN EVİ SARAR”” benim gibi çok ekşi seviyorsanız bir hafta, daha az ekşi seviyorsanız 3 gün sonra tarhana olur.
  Yağlı kağıt ya da temiz tüysüz bezlere elinizin içinde incelterek parça parça yayın güneşe koyun en az 1-2 gün çevirerek kurutun.. “Çok kurumamış olması lazım” Tarhana parçalarını elinizle kırarak mutfak robotuna çok doldurmadan koyup çekin. Çektiğiniz tarhanayı  tekrar yayıp bu sefer tarhananın rengi solmasın diye üstünü örtüp güneşte ara sıra  karıştırarak  kurutun.
“BENCE BU KURUTMA İŞİ HEM ZAMAN KAYBI HEM LEZZET KAYBI BENİM TERCİHİM YAŞ TARHANA”

   
  Benim gibi yapacaksanız bir öğün de yiyeceğiniz kadarını buzdolabı poşetlerine koyup, buzlukta dondurabilirsiniz.
**Tarhana hamuruyla ekmek de mayalayabilirsiniz





SERVİS ÖNERİM : Zeytinyağında 1-2 kaşık biber salçası kavurup tarhanayı pişirmeniz. Biz içine haşlanmış kuru börülce veya barbunya da ekliyoruz. İzmir tulum peyniri rendesiyle de servis edilir.                                                                               
AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder