10 Ocak 2016 Pazar

BASİT AMA MUHTEŞEM LEZZET: ÇILBIR




Bu  yiyecek Türkiye'de çok sıklıkla yapılan hem yemek hem de mezedir. Son derece kolay ve şaşırtıcı derecede lezzetlidir. Evde hiç bir şey kalmasa bile,  yumurta, yoğurt, yağ, biber her zaman bir Türk evinde vardır. Bu yemek öğrenci evlerinin kurtarıcısıdır. Çılbır aynı zamanda çok sevilen bir rakı eşlikçisi mezedir. Suyun içine sirke koyulması, yumurtanın dağılmasını engeller. Bu yemek ayrıca haşlanmış katı yumurta ile de yapılabilir.

MALZEMELER
  1. 4 yumurta
  2. 1 yemek kaşığı sirke
  3. Su
  4. Yarım limonun suyu
  5. 1 tatlı kaşığı tuz
  6. Yoğurt
  7. 2 diş ezilmiş sarımsak
  8. Tereyağı veya zeytinyağı
  9. Pul biber

Orta boy bir tencerenin yarısına kadar su doldurun ve kaynatın.  Su kaynadığında,  sirke, tuz, limonu suyun içine ekleyin. Ateşi  kısın. Yumurtaları kaynayan suyun yüzeyine yakın bir şekilde, birer birer  kırarak yavaşça ekleyin. 6-7 dakika sonra, delikli bir kepçeyle  suyunu iyice süzerek yumurtaları bir tabağa alın. Yumurtaların üzerine sarmısakla karıştırdığınız yoğurdu dökün. Küçük bir tavada dilediğiniz miktarda yağı kızdırın,   içine pul biberi dökün, ateşi kapatın. Pul biberli yağı, yoğurdun üstüne dökün.





1 yorum:

  1. Normal su yerine, seyreltilmis sirkeli et/kemik/tavuk suyu kullanirsaniz ve 1 dış sarımsak ve 1 baş ta soğan atarsanız muhteşem bı lezzet çıkar.

    YanıtlaSil