14 Ocak 2016 Perşembe

Zeytinyağlı barbunya fasulye


Türkiye'de kuru barbunya pilaki hem yemek hem rakı mezesidir. Bence iyi bir kuru barbunya taze barbunya fasulyeden daha lezzetli olur. Kuru fasulye pişirirken olduğu gibi, kuru barbunya pişirirken de bazı püf noktaları vardır.

Suda bekletme:
Bir plastik kabın içine su doldurun. 1 tatlı kaşığı soda (soda hem fasulyeyi hem kabuğunu yumuşatır), 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuzu, suyun içine ekleyin. Kuru barbunyayı 1 gece bu suda bekletin


Ön pişirme:
Bu sodalı su ile kuru barbunyayı hafifçe haşlayın. Tencerenin üstünü kapatın, 10 dk bekleyin. 10 dk bekletin, suyunu süzün, sıcak su ile yıkayın.
Bu tip kuru ürünler midede gaz yapar, bunu engellemek için, ilk kez haşlanan suyunu dökmek şarttır.
Zeytinyağlılar yiyeceğiniz günden 1 gün önce yapılırsa daha lezzetli olur.


MALZEMELER
  1. 1 su bardağı kuru barbunya
  2. 1 orta boy küçük doğranmış soğan
  3. 1 küçük doğranmış  havuç
  4. 3 diş doğranmış sarımsak
  5. 1 orta boy küçük doğranmış patates
  6. 1 su bardağı rendelenmiş domates
  7. 1 kaşık domates salçası
  8. 1 doğranmış kırmızı biber
  9. 1 yemek kaşığı şeker
  10. Tuz
  11. Su
  12. Zeytinyağı
  13. Kıyılmış maydanoz
  14. Limon

Pişirme:
Soğanları zeytinyağı ile bir tencerede  kavurun. Soğanlar hafif kahverengi olunca, domates salçası, havuç, patatesi, ekleyin.  Hafifçe tekrar kavurun.  Rendelenmiş domates, tuz, şekeri ve süzdüğünüz barbunya fasulyelerı tencerenin içine ekleyin. Barbunya fasulyelerin hizasına kadar su ekleyin (Başlangıçta içine fazla su koymayın, , su azaldığında eklersiniz).  


Tencereyi ocağın en düşük ateşine oturtun, ateşi kısın. Tencerenin kapağını kapatın. Ara ara kontrol ederek yarım saat pişirin. Pişmiyor ama suyu azalıyorsa, kesinlikle sıcak su ekleyin. Soğuk su koyarsanız fasulye tekrar sertleşir. Yemek piştiğinde, sarımsakları ekleyin, tencerenin üstünü kapatıp, en az 1 saat dinlendirin.  Tabağın üstüne kıyılmış maydanoz serpin, limonla servis yapın. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder