11 Kasım 2015 Çarşamba

GÜVEÇTE KÖFTE



Malum herkes çalışıyor, bu tip çok uzun sürede pişecek lezzetli yemeklere ayıracak fazla zaman yok, işte size  işinizi kolaylaştıracak bir tarif...


MALZEMELER


  1. ½  Orta yağlı (benim tercihim dana kuzu karışık ya da bulursam keçi)
  2. 1 küçük soğan, rendelenmiş, suyu sıkılmış
  3. 1 küçük yumurta
  4. 4 dilim bayat ekmek içi. 2 dilimini sütle ıslatın iyice sıkın. 2 dilimini kuru olarak iyice ufalayın
  5. Tuz, karabiber, kimyon, kekik
  6. 1 kg domates, dilim dilim kalın kesilmiş
  7. 2 orta boy soğan, dilim dilim kesilmiş
  8. 250 gr çarliston veya köy biberi, 3 cm kalınlığında doğranmış
  9. 1 tatlı kaşığı biber, 1 tatlı kaşığı domates salçası
  10. ⅓  çay bardağı su
  11. 1 çay bardağı zeytinyağı


TARİFİ


Köfte malzemelerini karıştırın, iyice yoğurarak köfteyi yapıp buzdolabına koyun. En az 1 saat dinlensin, eğer vaktiniz yoksa buzluğa koyun. Vaktiniz kısıtlı ise, boş bir vaktinizde 2 kg’dan yapıp dondurun, böylece elinizin altında her zaman hazır köfteniz olur.
         Güveçinizin tabağını yağlayın, soğanların hepsi ile  tabanı kaplayın , üstüne domatesleri ve biberleri de yayın, köfteleri yerleştirin.  Yine domatesleri biberleri yerleştirin, 1 çay bardağından az su ve 1 çay bardağı yağla salçaları karıştırıp en üste dökün, tuzunu koyun. Bu aşamada dilediğiniz baharatları da ekleyin.





  • Dilerseniz domateslerin üstüne tuzlu suda beklemiş patlıcan dilimleri veya kalın dilimlenmiş patates de ilave edebilirsiniz.


İşin püf noktası burada, eğer bu şekilde fırına verirseniz pişmesi en az 2 saat sürer. Süreyi kısaltmak için güveci önce ocakta orta kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz,  kaynadığı zaman altını kapatıp, biraz soğutup tekrar altını yakıp  pişiriyoruz. Hem güvecimiz ısınıyor  hem de domatesler çok su bırakırsa suyunu buharlaştırıyoruz. Güveçte ana prensip güvecin ulaştığı yüksek ısıyı toprağın yemeğimize kattığı lezzetle buluşturmak. Bu süre aşağı yukarı bu ölçülere uyarsanız yarım saat. Suyu azalınca önceden 220 dereceye ısıttığımız fırının alt rafına koyup üstünün kızarmasını bekliyoruz, bu süre de yarım saat kadar. Dilerseniz en son aşamada üstüne bütün biberler ekleyip  yemeğin daha güzel  görünmesini sağlayabilirsiniz. Ben hiç tercih etmiyorum ama kaşar peyniri eklemek isterseniz güveci fırından aldığınızda ekleyin.




Not: Güveç kaplarınız gözenekli olduğu için deterjanla yıkamayın, makinede yıkamayın. Sabun veya arap sabunu ile elde, bol su ile yıkayabilirsiniz.

2 yorum: