Sirke yapımı daha önce anlattığım likör yapımından farklı değildir. Sirkede de fermantasyon aşamaları aynıdır. Önce, meyve şekerleri alkole, sonra asedik aside dönüşür. Sirke yapımı için ölçü vermeyeceğim. Genel bir formül anlatacağım. Kavanoz büyüklüğü en az 3 litre olsun. Kavanozunuz 3 litreden küçük olursa süzdüğünüzde elinizde az sirke kalır. Benim kullandığım kavanoz 8 lt.
Kavanozun yarısına kadar nar taneleriyle doldurun. Fermantasyonu çeşitlendirmek için, dört adet tatlı elmanın çekirdeklerini çıkarın, doğrayın, kavanoza koyun. Kavanozun içme suyuyla doldurun (litre başına 1 kaşık bal veya 2 kaşık şeker eklenmiş). Elinizde varsa organik bir sirkeden 3 kaşık ekleyin. 8 lt için 1 çorba kaşığı kaya tuzu ekleyin. Kavanozun içine hava girmesi fakat sirke sinekleri girişinin engellenmesi için, kavanozun ağzına bir tülbent ile bağlayın.
Kavanozu güneşli olmayan sıcak bir yere yerleştirin. Günde en az 3 kez temiz bir kaşık ile karıştırın. Kaşığa dokunmayın. Kaşığı ağzınıza sokmayın. 1-2 hafta sonra meyvalar kavanozun dibine çöker, o zaman süzün. Yine üstüne tülbenti örtüp 1 ay daha bekleyin. 1 ay sonra, sirkeyi cam şişelere ağzına kadar doldurup, ağzını kapatın. Aklınızda olsun, sirke yıllandıkça daha lezzetli ve daha şeffaf olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder