3 Aralık 2015 Perşembe

SOMON GRAVLAX

BİR ÇEŞİT LAKERDA
  
Bildiğiniz gibi mutfakta çiğ yiyecekleri tuzla da pişirebiliriz, tuzla pişirilen yiyecekler arasında bizim en çok tükettiğimiz ise pastırmadır. Kuşkusuz tuzda pişirme deyince akla gelen ikinci isimse lakerdadır (onun çok basit ve değişik bir tarifini daha sonra vereceğim) Yılbaşı öncesi hem çok hızlı yapılan üstelikte adı havalı bir meze olsun diye somon gravlax’ı seçtim.


          Balıkta her ne yapacaksak yapalım birinci önceliğimiz balığın taze olması. 1 kilo civanda derisi üstünde bir somon fleto alın yıkayın (mutlaka somon olması da gerekmez ben deniz alasından yaptım yerli somon da deniyor) bir cımbız yardımıyla parmağınızın ucuyla yoklayarak kılçıklarını çıkarın. 1 lt soğuk suya 1 kaşık kaya tuzu koyup eritin. Balığı tuzlu suya koyun buzdolabında 1 saat bekletin, süzgece alın biraz kurusun, kuruduktan sonra bir tabağa yerleştirin.


MALZEMELER


  1. Kaya tuzu
  2. 2 kaşık şeker
  3. Kıyılmış dereotu


Tabağa yerleştirdiğimiz somon filetonun her yerine gelecek şekilde kaya tuzu, şeker ve dereotunu serpin, tabağın her tarafını  sıkıca streçle sarın, üzerine düz bir ağırlık koyup buzdolabına yerleştirin, 6-7 saat sonra çıkarıp balığın saldığı suyu dökün tekrar sarıp ağırlık yerleştirip buzdolabına koyun 24 saat sonra balığınız hazır, dilerseniz 3 günde bekletebilirsiniz. Yiyeceğiniz zaman üstündeki tuz kalıntılarını kazıyın, tuzdan çok hoşlanmıyorsanız az su kullanarak yıkayın. Derinin kenarına keskin bir bıçağı takıp derininin ucunu tutup bıçağı kaydırın deriyi çıkarın. Kesebildiğiniz kadar ince bir şekilde kesin.


SERVİS ÖNERİSİ

             Genelde az tuzlu  hardal, tereyağı ve kızarmış ekmekle sunuluyor, ama çok da şart değil lakerda gibi zeytinyağı ve soğan dilimleriyle de sunabilirsiniz. Ben yaptığım somon gravlaxın bir kısmını blender de çeşitli baharatlar az krem peynir ve tereyağıyla çekip ekmeğe sürülecek hale getirip öyle kullanıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder