25 Aralık 2015 Cuma

EV YAPIMI LAHMACUN (TURKISH MEAT PIZZA)


 


Lahmacunun lezettli olması için, soğanın bol olması, kıymanın da yağlı, olması lazım.


HAMUR TARİFİ


Genelde evde  lahmacun yaparken yaş maya kullanırdım ve hiç memnun kalmazdım. Çeşitli mayalar da denedim “ekşi maya, nohut mayası” onlardan da memnun kalmadım. Lahmacun hamuru hiç bir zaman istediğim çıtırlıkta olmadı. Geçenlerde tesadüfen bu yöntemi keşfettim. Yoğurt yaparken eski yoğurtttan kalan 1 su bardağı kadar yoğurt dışarıda kalmıştı bir gün sonra kabarıp ekşidi bir deneyelim bakalım diye yola çıkıp çok lezzetli çıtır çıtır lahmacun hamuru elde etmiş oldum.


ÖN MAYA İÇİN MALZEMELER


  1. 1 su bardağı ekşimiş yoğurt
  2. 1 tatlı kaşığı şeker
  3. Un
  4. Bir fiske tuz

Bir gün önceden ekşimiş yoğurt, şeker, un  ile birlikte boza kıvamından biraz koyu bir  karışım yapıp üstünü örtüp  bir kenara bırakıyoruz


Lahmacun hamurunu pişirmeden en az 3 saat önce hazırlamalısınız, ön mayanızın içine zeytinyağını koyup azar azar un ekleyerek mümkün olduğunca yumuşak bir hamur yapın. Her seferinde yarım saat aralıklarla hamuru dinlendirerek sıvı yağla yağladığınız tezgahta hep içeriye katlayarak 3 kez yoğurun.


LAHMACUN İÇİ TARİFİ


  1. 250 gr yağlı kıyma tercihen kuzu kıyması
  2. Çok küçük kıyılmış 2 büyük soğan
  3. İncecik kıyılmış 1 demet maydanoz
  4. Çok küçük doğranmış 3 adet domates
  5. 4 adet küçük doğranmış yeşil biber
  6. 1 yemek kaşığı biber salçası
  7. ½ yemek kaşığı domates salçası
  8. 1 tatlı kaşığı pul biber
  9. 1 çay kaşığı kimyon
  10. ½  su  bardağı zeytinyağı
  11. Tuz

Tüm malzemeyi geniş bir kapta, iyice karıştırın. Hazırladığınız hamurdan, istediğiniz ölçüde bezeler hazırlayıp, üstünü örtün. Tezgahı unlayıp, bezeyi yuvarlak ve mümkün olduğu kadar ince olarak açın. 1,5 kaşık harcı açtığınız hamurun ortasına koyup, ortadan kenarlara doğru  kaşığın tersi ile yayın. Önceden ısıtılmış 220 derecedeki fırında, altı kızarana kadar pişirin. 7 dakika yeterli. Yaptığınız lahmacunları derin dondurucuya koyup, dilediğinizde fırında ısıtıp yiyebilirsiniz.


İpucu: İçini çok koyarsanız, lahmacun çıtır çıtır olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder