12 Aralık 2015 Cumartesi

AVOKADO KULLANIM ALANLARI VE SOSLARI




         Amerika orijinli bir sebzedir avokado , Türkiye’de de  tüketilen avokadonun % 70’i  Alanya’da yetişir. Salatalardan soslara makarnadan çorbalara yemeklere hatta tatlılara kadar geniş bir kullanım alanı olan avokado aslında bir çeşit bitkisel mayonezdir. Genelde sağlıklı bir besin maddesi olduğu yazılıyor bu tip şeylere bilimsel bir çalışma olmadığı zaman önem vermiyorum. S. Demirel doktor tavsiyesiyle daha Türkiye’de avokado  bilinmezken her sabah kahvaltısında yarım avokado yerdi.


          Avokadoyu istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Kullanacağınız zaman soyduğunuz olgun avokadonun  limon suyuyla  okside olmasını engellemelisiniz.


PÜF NOKTASI: Eğer satın aldığınız avokado olgun değilse pirince gömerek ya da benim yaptığım gibi kapağı sıkıca kapanan çelik bir tencerede olgunlaştırabilirsiniz. Ucuz bulup çok miktarda alırsanız  olgunlaştırdıktan sonra ezip limon suyuyla karıştırıp buzluğa koyabilirsiniz, limon suyuyla blenderdan geçirip salata sosu olarak da kullanabilirsiniz.Ya da sandviçlerinizde mayonez yerine de kullanabilirsiniz. İçinden çıkan tohumu dikerseniz evde de yetiştirebilirsiniz.

AVAKADO SOSLARI


Birinci Tarif



  1. 1 adet olgun avakado
  2. Limon suyu
  3. 1 adet rendelenmiş minik soğan
  4. 1 adet küp küp doğranmış küçük domates
  5. Tuz
  6. Karabiber
  7. Bir fiske şeker
  8. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  9. 1 kaç damla sirke


Avokadoyu soyup ortadan ikiye kesip çekirdeğini çıkarıp geniş bir kapta ezip limon suyuyla karıştırdıktan sonra diğer malzemeleri ekleyin


İkinci Tarif


  1. 2 adet olgun avokado
  2. 1 dolu kaşık biber salçası
  3. 1 kaşık dolu dolu krem peynir / sulu olmayan yoğurtta kullanabilirsiniz
  4. 1 adet dövülmüş sarımsak
  5. Karabiber
  6. Çay kaşığı ucuyla kimyon
  7. Bir fiske şeker
  8. Pul biber
  9. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  10. Yarım limon ve yarım mandalina suyu

Avokadolardan birini ezip limon suyuyla karıştırıp diğer malzemeleri ezdiğiniz avokado püresine birer birer ekleyip yedirin, diğer avokadoyu küçük küpler halinde yapmış olduğunuz avokado püresine ekleyin üstüne zeytinyağını döküp servis yapın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder