27 Kasım 2015 Cuma

TAHİNLİ VE HAŞHAŞ EZMELİ EKMEK - ÇÖREK


    Biliyorsunuz artık Türkiye de artık her şeyin sahtesi yapılıyo, özellikle tahinde ciddi problem var. Türkiye’de son 14 yıldır uygulanan tarım politikaları tarımı bitirdi. Susam üreticisi desteklenmiyor tam tersine Çin den 5 sınıf aflotoksin içeren susam ithal ediliyor, piyasada satılan en ünlü markalar bile (o da en iyi ihtimalle)  susam yerine fıstıktan yapılan acımsı bir tahin satıyorlar.


      Biz Ege de tahin ve haşhaşı gözümüzün önünde değirmenden çektiriyoruz, lezzetlerine inanamazsınız muhteşemdir.


        Lütfen siz de eğer tüketiyorsanız biraz zaman ayırıp değirmenden çektirin ki bu müesseseler yaşasın, çocuklarınız da gerçek tahin ve haşhaş ezmesi yiyebilsin.

MALZEMELER


  1. 1 su bardağı ılık süt
  2. Yarım su bardağı zeytinyağı
  3. 1 tatlı kaşığı tuz
  4. 1 çorba  kaşığı şeker
  5. 1 paket instant maya
  6. Un
  7. Tahin ve haşhaş ezmesi

Süt zeytinyağı tuz ve şekeri ekleyip karıştırın, mayayı unun içine ekleyip sütün içine azar azar katarak yoğurun, yumuşak bir hamur elde edin. Üstünü örtüp 20 dk ılık bir yerde dinlendirin, hamuru hep içine katlayarak (mayalı hamurlarda hamurun daha iyi kabarması için bu işlemi yapıyoruz) tekrar yoğurup 20 dk daha dinlendirin.


PÜF NOKTASI
  Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra tekrar unla yoğurmamaya dikkat edin. Tezgahınızı hafifçe yağlayıp yoğurun, böylece hamurun daha çok sertleşmesini önlemiş olursunuz.



       

  





Dinlenen hamurunuzu tezgahta  açın, üstüne zeytinyağıyla incelttiğiniz (benim kullandıklarım kalın ezmeler sizin ki inceyse zeytinyağına gerek yok) tahin ya da  haşhaş ezmesini sürün, rulo yapın, kendi etrafında dolayıp üstünü örtüp yarım saat dinlenmeye bırakın. Yarım saat sonra tekrar açın,  yine üstüne tahin ya da haşhaş ezmesini sürün, hamuru rulo yapıp, 2 parmak eninde kesip tepsiye yerleştirin, 30 - 45 dk kadar üstü örtülü bir şekilde tepsi mayasının gelmesini bekleyip, önceden 180 C ısıtılmış fırında aşağı yukarı 25 dk pişirin.
Pişer pişmez tepsiden çıkarıp fırın telinin üzerine alıp orada soğutun ki  ki hamur olmasın




PÜF NOKTASI
Sürdüğünüz ezmelerin içine 1 bardak toz şeker  eklerseniz olur size çörek. Dilerseniz o zaman hamurları kesmek yerine kendi ekseni etrafı etrafında çevirip de pişirebilirsiniz. Tahin ve haşhaş ezmelerinin kaplarını 3-4 günde bir  ters çevirin ki ezmenin içinde ki kendi yağı katı maddeden ayrılmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder