Artık en güvenilir üreticide bile çeşitli ilaçlarla muamele görmeyen zeytin bulmak neredeyse imkansız. Bu nedenle kendi zeytininizi yapmanızı hem sağlık hem de lezzet açısından tavsiye ederim.
SİYAH ZEYTİN
- 1 kg çekirdeği küçük etli siyah zeytin. ( içindeki sapları, kurtlu, yaralı bozuk olanları ayıklanacak)
- 1 çay bardağı sıvı yağ “zeytinyağı kullanamıyoruz zeytinyağının asiditesi bu işlem de artıyor”
- 1 küçük çay bardağı kaya tuzu
- ½ çay bardağı sirke
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Ben zeytinleri yıkadıktan sonra, hafif el yakacak kadar sıcak suda 1 saat bekletiyorum daha çabuk olgunlaşıyor.
- Tüm malzemeyi uygun bir kapta bir araya getiriyoruz. Kabı 15 - 20 gün boyunca, günde 2- 3 kez sağa sola, aşağı yukarı sallıyoruz. Zeytinin ağaçtan toplandığındaki olgunluk derecesine bağlı olarak (aralıktan sonra toplanan zeytinler daha çabuk olgunlaşır) 20 gün ile 2 ay içinde zeytin yenmeye hazır hale gelir. Bu işlem süresinde 3 günde bir kabın ağzını açın içeri de oluşan gaz dışarı çıksın.
- Zeytinin içinde biriken siyah suyu dökmüyoruz, bu su zeytini uzun süre koruyor.
- Zeytin kurarken asla limon suyu limon dilimi koymayın zeytini bozar. Yiyeceğiniz kadar zeytini tabağa alıp o zaman limon suyu koyun.
- Her salamura işleminde olduğu gibi zeytininizin kabını güneşe ve sıcağa koymamalısınız.
PÜF NOKTASI : Doğal yöntemle yapılan zeytinin rengi de çekirdeği de simsiyah olmaz, gerçek zeytini bu şekilde anlayabilirsiniz.
YAĞLI SELE ZEYTİN YAPIMI
Zeytin
Kaya tuzu
Zeytinyağı
Pazarlarda satılan üzüm incir taşımak için satılan hasır sepet (daha önce çuvalda üstüne ağırlık koyarak yaptım hiç iyi olmadı küflendi bu yöntemi buldum )
Aralık ayında toplanan üstü kıvırcıklaşmış zeytinlerden yapılır. İyice yıkanır yaralı bereli çürük yumuşak olanlar ayrılır. Sepete önce tuz atılır sonra bir kat zeytin bir kat tuz atılarak sepet doldurulur. Tam doldurmayın sallayacak, hoplatacak bir boşluğunuz olsun. Tuz kullanılan zeytinin % 10’unu geçmesin. 1kg Zeytine 100 gr olacak. Sepetin altına zeytinin kara suyunu toplayacak bir kap koyun. Gölge ve serin bir yere koyun her gün zeytini sepetin içinde sallayın hareket ettirin. 2 Hafta sonra bir süzgece aktarıp tekrar sepete koyun, bundan sonra hafta da bir aynı işlemi yapın. Zeytinin dalda ki olgunlaşmasına bağlı olarak 20 gün ile 45 gün arasında olur. Zeytini olduğuna karar verince temiz bir beze serip kurutun varsa tuzlarından arıtın. Zeytinleri zeytinyağıyla yağlayıp kavanozlara koyun SERİN bir yerde saklayın.
Yiyeceğiniz zaman sudan geçirip bol zeytinyağı, pul biber, çok az biber salçası, az limon suyu, kekik, az kimyon, nane, varsa biraz da kuru reyhan koyup servis etmenizi öneririm.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder