19 Kasım 2015 Perşembe

GÜVEÇTE LAHANA SARMASI



Lahana sarması zaten çok lezzetli bir yemektir hele birde güveçte yaparsanız parmaklarınızı yersiniz. Lahana salça sever, başta kimyon olmak üzere bütün baharatları sever, yağ sever, limon sever, şeker sever, soğan sever bu malzemeleri koyarken cimri davranmayın derim.


  1. 1 orta boy lahana
  2. 300 gr dana - kuzu karışık yağlı kıyma
  3. 1.5 su bardağı çok iyi yıkanmış pirinç
  4. 2 kaşık domates salçası
  5. 2 kaşık biber salçası
  6. 1 çay bardağı zeytinyağı
  7. 1 büyük demet ince kıyılmış maydanoz
  8. 4 adet doğranıp yağda hafif kavrulmuş soğan
  9. Bolca kuru nane, kimyon, karabiber, pul biber
  10. 1-2 Diş ezilmiş sarmısak
  11. Tuz

           Tüm malzemeyi karıştırıp bir kenara koyun. Büyük bir tencerede kaynayan suya kökü oyularak çıkarılan lahanayı oturtup yaprakları tek tek ayırıp 2 dakika başka tencerede haşlayıp sarılacak ebatlarda kesin.

             Güveci yağlayın lahanadan kalan parçaları altına yerleştirin tabi kaburga yerleştirirseniz çok daha güzel olur ama Türkiye de et fiyatları mücevherle yarışıyor. Lahana sararken benim tercihim az iç, çok lahana yemek. Onun için çok az iç koyup kalın sararım siz dilediğiniz gibi sarın. Ucu açık, ucu kapalı nasıl sararsanız sarın, kıymalı iç dışarı çıkmaz. Güvece yerleştirdiğiniz sarmaların üzerine ⅓ su bardağı zeytinyağı, 1 kaşık biber salçası,  2 rendelenmiş domates , tuz,  yarım limon suyu,  1 tatlı kaşığı şeker ve su ilavesiyle sos yapıp üzerlerini geçmeyecek şekilde dökün. Güvecin içine bir porselen tabak yerleştirip güvecin kapağını kapatıp orta ateşe yerleştirin, kaynayınca kısın aşağı yukarı 45 dk da pişer. Daha önce de anlatmıştım güveç çok yüksek ısıya ulaştığı için altını kapatıp bir süre bekleyip tekrar altını yakarak pişirmeye devam etmek lazım.

                Dilerseniz  sarma piştikten sonra tabağı çıkarıp güveci sıcak fırına koyup üstünü hafif kızartabilirsiniz.


PÜF NOKTASI

Yapraklar fazla gelirse  dondurabilirsiniz yada sarıp dondurabilirsiniz.

    
                                                                            AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder